Je bent goed genoeg zoals je bent
Kun je dit tot je laten doordringen? Kun je voelen wat het met je doet? En hoe voelt dat dan? Ik hoop dat je het kunt accepteren.
Ongemakkelijke waarheid
Want voor veel mensen is het een beetje een ongemakkelijke waarheid. Dat je echt al goed bent zoals je bent. Op de opleiding en ook bij cliënten heb ik het vaak gezien. De weerstand. ‘Maar ik moet toch meer…’. Of ‘Ik kan niet goed genoeg…’. Voor mij ook niet onbekend hoor! Ik heb mezelf ook vaak genoeg op mijn kop gegeven omdat ik vond dat ik iets niet goed genoeg deed of kon. En hielp dat? Nee, integendeel. Dat maakte me juist onzeker. Maar het maakte me nóg onzekerder als iemand anders zei dat ik ‘meer van dit’ of ‘minder van dat’ moest zijn.
Doen en zijn
Doen is een actief werkwoord. Terwijl als je weet dat je goed genoeg bent, het over ‘zijn’ gaat. De essentie. Wie jij in wezen bent, in rust. Als je met jezelf alleen bent. Dan kun je het vaak voelen of in jezelf oproepen. Maar al doende in de maatschappij, evalueren we ons gedrag. En dan kan de wens tot verandering of verbetering toch wel eens optreden.
Verandering vanuit juiste uitgangspunt
Daar is niets mis mee. Coaching kan jou helpen bij het tot stand brengen van die gewenste verandering. Als het maar wel vanuit het juiste uitgangspunt gebeurt: dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dat je gelijkwaardig bent aan de ander. Van daaruit starten we. En daarom is er in de kunstzinnige dynamische coaching altijd tijd en aandacht om te voelen hoe dat voelt.
Waarom zou je dan toch iets willen veranderen?
Omdat je niet alleen met jezelf te maken hebt, maar omdat je relaties met anderen aangaat. Daarin kan het soms gaan wringen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je beter tot je recht wil komen, jezelf meer wilt laten zien of horen. Of juist beter wilt leren luisteren en een ander de ruimte geven. Als je merkt dat je jezelf regelmatig tekort doet, kun je overwegen om dit aan te pakken. Zo ook als relaties telkens op dezelfde punten stroef lopen.
Belangrijk is dat jíj het zelf wilt. Niet omdat iemand anders vindt dat je iets moet veranderen aan jezelf.
Een kwaliteit en een gewenste verandering
In een coaching sessie deze week met een vrouw kwam dit principe ook weer terug. Zij schilderde een kwaliteit van zichzelf die heel erg wezenlijk voor haar is. Daar hoeft ze geen moeite voor te doen, het is wie ze is. En ze is absoluut goed zoals ze is.
Maar om de kwaliteit beter te kunnen benutten, is haar wens wel om bepaalde eigenschappen te versterken in haar leven. Zodat het makkelijker voor haar wordt en ze in gelijkwaardigheid tegenover de ander kan staan. Dat illustreert de ‘power’ schildering. Die helpt haar om haar ‘zijn’ te versterken op een gezonde manier.
Door te verbinden met deze schilderingen, kon zij het beter gaan voelen. En dat kan de start zijn van blijvende, duurzame verandering. Maar altijd gebouwd op de basis: je bent goed genoeg zoals je bent. Daar zit de kracht, ben ik van overtuigd.
***