De kracht van de collage voor meer zelfinzicht

De collage of vision board

De collage, of een vision board of hoe je het ook wilt noemen, is een hele mooie techniek om een aantal zaken zichtbaar te maken. Voorbeelden:

  • Wat jouw (toekomst)dromen zijn;
  • Wat jij wilt neerzetten in de wereld;
  • Waar je dankbaar voor bent;
  • Wat jouw onbewuste drijfveren zijn;
  • Waar de komende tijd jouw focus op mag liggen.

Wat het zo krachtig maakt, is dat je tijdens het maken in contact bent met je gevoel. Een collage is daardoor niet uitgedacht, maar juist een heel intuïtief werk. En dat kan verrassende inzichten geven over wat er écht speelt.

Hoe gaan we te werk?

Als kunstzinnig en dynamisch coach heb ik ervaring met deze techniek en zet ik je dus niet zomaar aan het werk. Eerst vind er een afstemming plaats op het thema. Dit doen we door het stil te laten zijn. En dan ga je voelen wat het thema of de vraag met jou doet. Wat komt er zoal naar boven, aan gevoelens, aan gedachten? Als je dit een tijdje hebt gedaan, kun je aan de slag.

Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je de collage laten ontstaan rondom een centraal woord. Of ga je zelf schilderen of tekenen. Ook tijdschriften bieden veel inspiratie om een collage mee op te bouwen. Want beelden blijven nu eenmaal heel sterk en drukken vaak meer uit dan woorden.

Daarna is het fijn om voor jezelf de essentie samen te vatten van jouw collage. Ook kun je kijken of je al een concreet actiepunt kunt bedenken. Maar dit hoeft niet. Ik adviseer altijd om de collage een tijdje een mooie plek in huis te geven. Zodat de invloed ervan door blijft werken voor je.

Wie wil ik zijn als coach?

Ook ik heb voor mijzelf een collage gemaakt in mijn rol als kunstzinnig en dynamisch coach. Hoe wil ik zijn in die rol? Wat vind ik belangrijk? Deze collage zie je bovenaan de pagina. In het kort wil ik je welkom heten bij mij in een veilige sfeer. Ik luister naar je.  Ik wil je de magie van creativiteit laten ervaren en spelenderwijs de diepte ingaan. Er is volop ruimte voor je intuïtie. En voor wederzijdse inspiratie. Inzichten kun je opdoen door zelf de Kracht door Creatie te ervaren.

Centraal in mijn collage zie je de zeemeermin, mijn beeldmerk. Dit is een eigen aquarel en er hoort een gedicht bij.

Innerlijk gedreven
Zwemmend naar het licht,
het water is oneindig.

Innerlijk gedreven
Wil je dat ik je meeneem?
Daarboven schijnt de zon

Innerlijk gedreven,
zwemmend naar het licht.

Het refereert aan onze innerlijke drijfveren om onszelf te onderzoeken en kennen. Er is altijd iets te leren: het water is oneindig. Zwemmend naar het licht, er ís al licht. Maar ons leven kan nog lichter worden naarmate wij daarvoor kiezen.

Voel jij ook de kracht van de collage? Wil je dit een keer ervaren in een sessie kunstzinnige coaching? Je bent welkom! Ik hoor graag van je.